Vanuit Mittenwald naar Leutaschklamm. Grensoverschrijdend 😉
27 september 2024 - Mittenwald, Duitsland
Ik ging gisteren uitzoeken wat ik vandaag zou gaan doen. Tsja, een kritische gids 🫣. Twijfel, twijfel. Kom op, het is half 10, bedtijd! Oké, het wordt gewoon wandelen rondom Mittenwald. Dus vanuit de voordeur. Het voornemen was wekker wat later, maar de weerapp liet half zonnetje in de ochtend en regen in de middag zien.
Nou ik was gewoon weer vroeg wakker hoor! Dat kortere slapen van deze week herken ik niet van mezelf. Maar goed, ik functioneer goed verder 😊. Kon ik mooi m'n blog en foto's nog even versturen. Storing vrij snel opgelost gelukkig.
Om half 9 vertrek ik voor een wandeling van 12km en ong 430 hm. Jaja, die heuvels rondom Mittenwald zal ik toch over moeten lopen 😅. En zeker weten geen sneeuw 🤭. Een deel dezelfde route als dinsdag, richting de Lautersee. Weer door het dorp. Ik krijg een ingeving om een ander straatje in te lopen. Hé, een wandelbordje wijst naar de Lautersee, maar via een andere route. Nou doen maar, leuk! Toch? Alleen ff 10 zigzag bochten omhoog stumpen 😅. Maar goed, alles wat je aandacht geeft groeit, dus als je een oordeel hebt over het stijgen dan krijg je het zwaar. Ik heb dat gelukkig afgeleerd, dus ik doe het gewoon ff en dan voldaan bovenkomen.
Het pad wordt vlakker en loopt een stukje door, zoals ze het hier noemen, Buckelwiesen. Allemaal kleine grasheuveltjes in het veld (1ste foto). De met gras begroeide bultachtige weides zijn onstaan aan het einde van de ijstijd. Mittenwald was door de Isargletsjer bedekt. Deze gletsjer had oneindig veel puin/stenen naar Mittenwald geschoven. Toen de gletscher zich terugtrok heeft het een bultachtig landschap achter gelaten. Ze doen er ook alles aan om dit zo te houden.
Ik vergeet het steeds te noemen in m'n blogs, maar check de herfstkleuren is! Het valt me vandaag extra op en geeft de omgeving iets extra's. Ik kom trouwens nagenoeg niemand tegen tot aan het meer. Dat heb ik het liefst, 1 en alleen met de natuur. Al snel volg ik een nieuw deel. De heuvel op. In eerste instantie een makkelijk grindpad, maar al snel wordt het pad technischer en dus avontuurlijker. Houdt ze van! Bladeren, stenen en boomwortels. En een diepe afgrond 😅. Dus uitglijden geen optie 😬. Nog wat zigzaggen en ik kom aan bij een restaurantje, 2:15 uur later. Nu ben ik precies op de grens tussen DL en O.
Ik drink er wat en er komt een stel naast me zitten. Een paar woorden NL, maar de rest is abracadabra 🤔. "Mag ik jullie wat vragen? Welk dialect spreken jullie?" Limburgs, haha, ik haalde het er echt niet uit! We kletsen wat, zonder accent 😊. Na een half uur heb ik er weer zin in. Het gaat weer avontuurlijk verder. Precies over de grens en uiteindelijk Oostenrijk in. Maar je hebt avontuurlijk én je hebt spannend avontuurlijk 😂. Een stukje verder werd het namelijk steil en dan is zo'n ondergrond toch wat spannender 😬. 25 min lang met samengeknepen billen op goed geluk je voeten neerzetten. 1x een kleine verzwikking en 1x een beetje een glijertje, maar het lukt me om zonder te vallen beneden te komen.
Beneden aangekomen start ik de wandeling door de Leutascher Geisterklamm. Hier wordt het opeens toeristisch. De rivier raast er doorheen en via een stalen hangpad volgen we de rivier bovenlangs, een paar 100m lang. Hoe ze dit pad toch gefabriceerd hebben is mij een raadsel! Zo knap! En 2x via een brug oversteken. En die herfstkleuren...Het was leuk, maar we bleven helaas hoog boven het water. Aan het einde met trappen naar boven. Dat is mijn zwakke punt en dan komt toch dat oordeel 🫣 😬. Een knuffelende boom 🥰 en weer zigzaggend de heuvel af, Mittenwald in, dus DL weer in. En zowaar wat lichte miezer. En geen moment een zonnestraal gezien. Nog met de kabelbaan naar boven? Nope, de berg ligt in de wolken. Maar misschien boven de wolken? Ff de webcam checken: nope. Oké, gewoon een lekker vroegertje. Na 4:45 uur kom ik voldaan weer thuis. Maar had nog wel energie voor 3 uur 🤗. Toch fijn dat het lichaam aangeeft dat het de uitdaging aankan en dat die eerste wandeling gewoon teveel verzwaarde omstandigheden had.
De dag van morgen beloofd veel kans op nattigheid en mogelijk onweer in verschillende delen van het gebied. Zoals ik er nu inzit ga ik morgen een dag bankhangen, of...een roadtrip als ik onrustig wordt, bedenk ik me nu 😆. Thuis kan ik goed lui zijn, maar op vakantie moet altijd het optimale eruit gehaald worden 😂. Zondag ga ik weer aan de terugrit beginnen. Wederom in 2 etappes. Kan ik ook wel weer naar uitkijken, zo'n lange rit. Ik ga naar hetzelfde hotel als op de heenweg en kijk nu al uit naar hun restaurant 😋. Dus mogelijk blog ik maandag pas weer? 👋
Ik heb een filmpje geplaatst van de kloof.

- Wendy Bellekom: 🤗♥️
- Elise: Veilig en wel Hessel! Dankjewel.…
- Hessel: Nou hoop dat je veilig thuis…
- !neke: Hé Elise, Het was weer leuk…
- Ma: Jammer van het weer later…
Alle reacties »