Bijna naar Noorwegen! 🎉
7 juli 2024 - Dalfsen, Nederland
Welkom weer bij mijn reisblog. Het gaat bijna gebeuren, we gaan naar Noorwegen 😍. Ik ga wederom met zus Diana. We kijken er enorm naar uit! We verwachten een overweldigende natuur. En uiteraard nemen we jou mee op reis 🤗. Komende zaterdag gaan we vertrekken en komen 31 juli weer terug. We hebben een camper gehuurd (https://www.paulcamper.nl/camper-huren/motorhome-rental-monster-adverturerxl/100345), mét zonnepanelen, want ons plan is om 100% off grid te gaan kamperen. In Noorwegen mag je namelijk wild kamperen. Spannend wel! Nooit gedaan, dus heel benieuwd! Zo benieuwd op welke plekken we de nachten door gaan brengen! We hebben een (warme) buitendouche (binnen ook, maar mogen we niet gebruiken van verhuurder). Voor wat privacy (als we dat nodig hebben, maar vrees van wel ivm hoogseizoen en enorme populariteit) heb ik een windscherm van een paar tientjes aangeschaft 🤗. En we zullen eens kijken of de vele meren een schappelijke temperatuur (❄️?😬) hebben om in te zwemmen/badderen. Veelal zal het smeltwater zijn vrees ik...Als heb ik ook verhalen gelezen over watertemperaruur 18 graden 🤞.
Deze vakantie zal vooral draaien om meters maken. En dan niet met de benenwagen, maar rijmeters. We gaan zeker wel wandelen, maar minder dan normaal. Sowieso zijn de meeste wandelroutes te zwaar voor ons. Veel hoogtemeters, ivm de hoge fjorden, en te lang. De rijafstanden in Noorwegen zijn enorm en het landschap nodigt uit om er doorheen te rijden. Dus laat maar komen! Wel veelal smalle wegen, waar je niet kunt passeren, dus veel samenwerking met de medemens gewenst. Ik heb een reisschema gemaakt en er staat 5600km onderaan de streep 😅. En dan doen we alleen maar zuid-west Noorwegen aan, het gebied van de fjorden. Maar het is al 1400 km rijden naar Oslo. Drukker schema dan ik gewend ben van mijn andere camperreizen, maar gaande weg aanpassen is uiteraard een optie, zelfs bij mij 🤣. Maar voor nu vertrouw ik op mijn ervaring.
Voordat ik de reis ging plannen had ik bekeken welke wandelingen ik wilde/kan 😉 doen en andere plekken ik wilde zien. Op 2 grote landkaarten ging ik vervolgens alles intekenen en plannen in Excel. En geloof het of niet, ik kwam meteen precies goed uit voor de terugreis! Dat is misschien wel een teken dat het goed zit 🤗. Ik werd er in ieder geval erg blij van 😇😂.
Er zijn 3 opties om naar Noordwegen te rijden. Met de ferry van DL naar N (18 uur), in Denemarken met de ferry naar N (3 uur 15 min) en over land via DL, Denemarken en Zweden. We hebben voor dat laatste gekozen. Op de ferry moet de koelkast uit had ik ergens gelezen, en over de weg leek goedkoper, maar waarschijnlijk toch niet omdat de kosten van tol voor 2 bruggen hoger uitvalt ivm lengte camper (7m). Daarover later in de week meer 😅. Maar het belangrijkste: ik wilde geen stress ervaren om de boot te halen, mochten we in files terecht komen. Dus gewoon alles zelf in de hand houden. En ook gewoon leuk om ook door Zweden te rijden! En we staan beiden achter die keuze.
Noorwegen is een enorm duur land, dus we dachten aan hamsteren in NL. Maarrrrr...Noorwegen hoort niet bij de EU, dus douaneregels. Helaas maar 10kg eten en drinken mee en 10kg fruit. Jammer joh 😊.
Ik zou zeggen geniet mee van de reis!
PS. ik zie dat de foto's van Luxemburg (okt 2023) op de 1 of andere manier onder mijn blog staan. Nou, of geniet ervan of negeer het gewoon 😊

Heerlijk die voorpret alleen al!!! Ik wens jullie weer een geweldige avontuurlijke reis toe. En ik reis graag met jullie mee... Veel succes en plezier.
Vooral van de mooie natuur in Noorwegen!