"Grand canyon" en stressen om moois te zien

23 juli 2024 - Borgund Stavkyrkje, Noorwegen

Zo, wat een dag! Het wordt mooier en mooier gedurende de reis 😍. Maar Diana moest ff op gang komen. Voor de 3de nacht op rij tekort geslapen 🙄. 6 min rijden naar de wandeling, maar weinig parkeerruimte dus we staan er al om 8 uur. Of course 😊. De wandeling bij Aurvangen wordt  ook wel de Grand Canyon genoemd. Dit is de wandeling waar ik het meest naar uitkeek!

En al heel snel was er schoonheid en Diana was meteen wakker 😆. De wandeling is in principe 20km lang en dan met de bus terug, maar wij lopen hopelijk 5km en dan weer terug. 8km is voor Diana eigenlijk max, maar ze had al snel door dat dit wel heel mooi wandelen is. Dit was de ultieme wandeling. Smalle paadjes, stijgen, dalen en vlak afgewisseld, uitzichten, rivier, meren, afgronden, echt tot de max genieten geblazen! Wat nog mist tijdens onze reis is wildlife, afgezien van schapen en koeien.

We zijn inderdaad na 5km omgedraaid. Tegen de richting in lopen 😅. Toen wij startten was het erg rustig, maar nu niet meer. Maar niet zo toeristisch als elders! Heel vervelend dat we al het moois nog een keer mogen zien 🤗. En af en toe even een hoofddouche. Zo lekker bij inspanning. En zowaar geen van beiden gevallen! 😂

Diana rook zichzelf. Of ze ff op een plekje kan douchen. Tuurlijk! We zijn teruggereden naar waar we vannacht stonden. Iedereen weg, dus privacy. Ik dacht het meer in te zakken, maar brrrr. In de schaduw, windje, weet je wat, doe eens gek! Dus ik ook naast de camper douchen 😇, met een geweldig uitzicht! Wel een gluurder...een schaap 🤣. Diana douchen, ff lunchen en hoppatee off we go.

De eerste 30km zelfde weg terug, door de vele tunnels. Eentje keidonker, met vrachtwagens als tegenliggers, brrr, smal en ik zie in de spiegel niet hoeveel ruimte ik nog heb. Maar geen krassen en de spiegels heb ik nog 😅. Dan kneiterdiep afdalen. Tanken en op naar een toeristische route. We hadden de keuze: of 24,5km door de berg via de Laerdaltunnel of de berg op en over een hoogvlakte rijden. Nou dat laatste dus. Ik verwacht er wel wat van! Het begin is een steile, smalle (!) weg omhoog met s-bochten. Ik reed. Oh my goodness!!!!! 😱 Druk beide kanten op. Wachten op inhammetjes. Hellingproef met zo'n bakbeest. En kan ik de handrem vertrouwen? Dat bleek goed te gaan 😅. Ik vroeg Diana soms te filmen, maar die had het niet meer naast me 😆, dus die kon dat er niet bij hebben 😬. Man man, ik ben 2 jaar ouder geworden in 45 min tijd 🤭.

We komen aan bij uitzichtpunt Stegastein. Uitzicht op een fjord. Heel weinig parkeerruimte en geen plek. Dus Diana gevraagd foto te gaan maken, dan ga ik wel ff in de weg staan ergens. Maar het duurde maar en het duurde maar. Mensen wilden weg. Dus camper laten staan, sorry gezegd en Diana gehaald. Die bleek in de rij te staan voor een foto, maar ze had em net geschoten toen ik kwam. Hup hup!

Vanaf hier rijdt Diana en de weg wordt minder stressvol om te rijden. En belachelijk mooi die hoogvlakte hier! 😍 Onze reis wordt echt mooier en mooier. En daar staan we eindelijk in de sneeuw 🤗. Na het intens genieten rijden we een lange afdaling naar beneden. Beduidend makkelijker én rustiger dan de andere kant. Op naar de dump en onze slaapplek. Om 17.10 uur zijn we er. Weer een mooi uitzicht! Laatste foto...

Diana even een handwasje doen. Lekker in de zon drogen (hele dag zonnig geweest). Morgen plan ik uitslapen in 🤗.

Ps. Het filmpje ga ik doen na de afwas 😊

1. Nouriya:
    23 juli 2024
    Wat een waaghalzen zijn jullie met die smalle weggetjes. Ik vind het erg knap en doe het jullie niet na in ieder geval.
    @Diana: knap dat je nog zoveel wandelt. Ik weet dat het voor jou een opgave kan zijn.

Fijne nacht toegewenst, zonder enig geschommel (fingers crossed).